söndag 29 mars 2009

Nara

Från Kyoto tog vi en dag en dagsutflykt till Nara. Det som är speciellt med Nara är dess stora park med råddjur. Rådjuren är heliga och vandrar fritt runt bland alla människor. Det var en märlkig men härlig upplevelse och de var hur många som helst. Och råddjuren var inte blyga dirket. De var mycket välmedvetna om ekvationen männsikor = mat. Det gick att köpa mat till råddjuren för 15 kr. Började man att mata en, blev genast alla andra rådjur i närheten intresserade. De hade även lärt sig att kvinnor tenderar att vilja mata dem mera än män, och tiggde först och främst hos kvinnor. Även om Jonas var den som höll i maten, var de mig de kollade på. Och dessa råddjur måste vara de enda varelserna på denna jord som fullkomligt älskar ljudet av flamsande och skrikande fjortisar. För dett betyder defenitivt mat! Var ett gäng tonåringar som skrek när de matade rådjuren och alla råddjur som kunde höra började genast dra sig mot skriken. De kunde bli väldigt närgågna och efterhängsna när de anade mat i fickorna.








Men detta är inte det ända att se i Nara. De har även en av de störta brons figurerna i världen, en Buddha i den största träbyggnaden i världen, Todai-ji temple. Och då är denna byggnaden bara knappt två tredjedelar av orginalet. Bakom Buddhan fanns en pelare med ett hål i. Detta hål ska vara lika stort som Buddhans näsborre och om man klarar att krypa genom detta hål utlovas upplysning.


Vi hade väldigt tur med vädret. Vi hittade en plats i parken som nästan var tom på folk (inte så vanligt i detta land) och det kändes precis som vi klivit in i en sgaovärld. Blommor, fåglar, en damm som var spegelblank med fiskar i o en liten trädbro o.sv.
Jag verkligen rekommendera Nara, ett väldigt mysigt ställe :)

Inga kommentarer: