måndag 30 mars 2009

Kinosaki och Osaka

Efer Kyoto åkte vi ut på landsbyggden till Kinosaki, ett litet ställe känt sör sin onsen (varma källor). De är även kända för deras krabbor där. Vädret vi önskade för detta var mulet, rått o småkyligt, för det finns inget bättre än att ligga i varmt vatten utmohus då. Men icke. Det var strålande sol o nästan 20 grader varmt. Vilket inte är så illa det heller.

Det var en mysig liten by. Det gick en å genom byn med träd som hängde över kanten och det var riktigt mysigt. Vi kom dit och kunde inte checka in förrän 14.00, så vi passade på att åka linbana upp på ett berg, kollade på utsitken, såg havet därifrån, och åkte ner igen.

Vi bodde traditionellt i en ryokan. Rummet bestod av ett lågt bord och "kudde med ryggstöd" som stol. Vi fick varson yukata att byta om till som vi hade och sedan var det dags att gå och testa på ett par onsens. Folk åker dit för att bo på ryoukan och alla går runt i ykatas och geta (japanska flipflpos gjorda i träd,). Efter att badad i ett par timmar gick vi tillbaka igen och då blev vi serverade mat på rummet. Det var ingen liten måltid. Cirka 10 smårätter serverades samt varsin hel stor krabba. Efter detta plockade de fram futonerna och bäddade. Vi gick o badade ännu en gång innan vi gick o la oss. Och ytterligare en gång morgonen därpå innan vi checkade ut. Frukosten vi fick var inte heller liten, den bestod också av flera små rätter samt ris.

Efter detta undebara ställe åkte vi till Osaka för att spendera de två sista dagarna där. Kontrasetn blev väldigt stor. Från by till storstad. Inte bara det, från mysig by till en mycket grå och ful storstad. Vi bodde en hållplats från Namba i ett väldigt skruttigt kvarter, med många fattiga människor och skräp på marken (japan är oftast ett väldigt rent land, där det inte finns skräp i sikte). För att breda på gråhetskänslan blev det kallt och mulet. Ska väl vara försiktig med vad man önskar sig. Men läget var mycket bra, och det var smidigt att ta sig runt därifrån.

I Oska gjorde vi inte så mycket. Vi shoppade i shinshibashi och var o kollade på Osaka castle, som för övrigt inte är så mycket att se. Det finns inte kvar några ursprungsbyggnader, så när man kommer in i slottet är det alldeles modernt, med hiss och allt. Men är man intresserad av slottets historia i detalj är det ett bra museum.

På lördagskvällen träffade vi Martin och hans flickvän som hälsade på. Sen på söndagen åkte Jonas hem. Det var skumt att åka med till flygplatsen, men att sen inte åka med hem. Sen var det bara till att åka tillbaka till Hirakata och fortsätta med vardagslivet och studierna här. Det var lite segt i början, men nu börjar jag nog komma in i det igen.

Jonas i sina getas. Han var inte så förtjust i att gå i dem.

Jonas i yukatan påväg till onsenbaden.


Kinosaki.


Utsikt över Kinosaki.



Endel maten har precis blivit serverad på rummet.




Anja i yukata.


Mumsig krabba.


Frukost.



Osaka castle.


Jonas i Osaka.

Inga kommentarer: