onsdag 25 mars 2009

Hounen Matsuri

Under vålovet var jag, Jonas Martin och Robyn på festival. Inte vilken festivale som helst, utan Hounen Matsuri. Av många utlänngingar kallar penisfestivalen, men det är inte så kinky som det låter. Det är egentligen en festival som dyrkar jorden och naturens krafter.

Det ligger en liten tyst stad som heter Tafata Jinja utanför Nagoya. Men varje år den 15 mars vaknar staden till liv efter månaders av förberedande. En massa matstånd överallt och godis. Det går att bl.a. att köpa penisformad godis och mat. Det var en solig varm dag när vi var där och festivalstämingen var på topp. Det fanns samurajer som visade sina skills, sångare och de hade även en uppvisning med japanska trummor, taiko.








Efter några timmars runttraskande och ätande var det dags för själva paraden. Paraden är väligt lång och den startar i ett temepel för att ta sig 1,5 km till ett annat tempel. Det som är häpnadsveckande med paraden är den 2,5 meter långa och 280 kg tunga penisen de bär på. Den ligger i ett bärbart tempel, så sammanlagt väger det 400 kg och det tar 12 män io taget att bära detta. De är indelade i flera lag med 12 i varje och turas om att bära. Hela paraden tar ungefär 2 timmar. Samtidigt delar de ut sake från paraden, vilket inte smakade särskilt gott.



Efter paraden är det dags för riskaka kastning. Om man fångar en riskaka blir man fertil. Folk var som galna! Innan de började kasta ut riskakor varnade de äldre människor att inte stå längst fram. Sen kunde de börja. Jag kollade upp mot himlen och såg stora klot som närmande sig marken. Det var ganska så otäckt att se alla dessa riskakor flyga mot en. Jonas nuddade en med fingret och spräckte nageln. När riskakan landade på marken slängde sig folk över den. Helt galet och jag har svårt att tänka mig detta någon annastans en i just Japan. De som kan är intresserade av att mera läsa om festivalen och paraden kan läsa på länken.







Inga kommentarer: