måndag 30 mars 2009

Kinosaki och Osaka

Efer Kyoto åkte vi ut på landsbyggden till Kinosaki, ett litet ställe känt sör sin onsen (varma källor). De är även kända för deras krabbor där. Vädret vi önskade för detta var mulet, rått o småkyligt, för det finns inget bättre än att ligga i varmt vatten utmohus då. Men icke. Det var strålande sol o nästan 20 grader varmt. Vilket inte är så illa det heller.

Det var en mysig liten by. Det gick en å genom byn med träd som hängde över kanten och det var riktigt mysigt. Vi kom dit och kunde inte checka in förrän 14.00, så vi passade på att åka linbana upp på ett berg, kollade på utsitken, såg havet därifrån, och åkte ner igen.

Vi bodde traditionellt i en ryokan. Rummet bestod av ett lågt bord och "kudde med ryggstöd" som stol. Vi fick varson yukata att byta om till som vi hade och sedan var det dags att gå och testa på ett par onsens. Folk åker dit för att bo på ryoukan och alla går runt i ykatas och geta (japanska flipflpos gjorda i träd,). Efter att badad i ett par timmar gick vi tillbaka igen och då blev vi serverade mat på rummet. Det var ingen liten måltid. Cirka 10 smårätter serverades samt varsin hel stor krabba. Efter detta plockade de fram futonerna och bäddade. Vi gick o badade ännu en gång innan vi gick o la oss. Och ytterligare en gång morgonen därpå innan vi checkade ut. Frukosten vi fick var inte heller liten, den bestod också av flera små rätter samt ris.

Efter detta undebara ställe åkte vi till Osaka för att spendera de två sista dagarna där. Kontrasetn blev väldigt stor. Från by till storstad. Inte bara det, från mysig by till en mycket grå och ful storstad. Vi bodde en hållplats från Namba i ett väldigt skruttigt kvarter, med många fattiga människor och skräp på marken (japan är oftast ett väldigt rent land, där det inte finns skräp i sikte). För att breda på gråhetskänslan blev det kallt och mulet. Ska väl vara försiktig med vad man önskar sig. Men läget var mycket bra, och det var smidigt att ta sig runt därifrån.

I Oska gjorde vi inte så mycket. Vi shoppade i shinshibashi och var o kollade på Osaka castle, som för övrigt inte är så mycket att se. Det finns inte kvar några ursprungsbyggnader, så när man kommer in i slottet är det alldeles modernt, med hiss och allt. Men är man intresserad av slottets historia i detalj är det ett bra museum.

På lördagskvällen träffade vi Martin och hans flickvän som hälsade på. Sen på söndagen åkte Jonas hem. Det var skumt att åka med till flygplatsen, men att sen inte åka med hem. Sen var det bara till att åka tillbaka till Hirakata och fortsätta med vardagslivet och studierna här. Det var lite segt i början, men nu börjar jag nog komma in i det igen.

Jonas i sina getas. Han var inte så förtjust i att gå i dem.

Jonas i yukatan påväg till onsenbaden.


Kinosaki.


Utsikt över Kinosaki.



Endel maten har precis blivit serverad på rummet.




Anja i yukata.


Mumsig krabba.


Frukost.



Osaka castle.


Jonas i Osaka.

söndag 29 mars 2009

Nara

Från Kyoto tog vi en dag en dagsutflykt till Nara. Det som är speciellt med Nara är dess stora park med råddjur. Rådjuren är heliga och vandrar fritt runt bland alla människor. Det var en märlkig men härlig upplevelse och de var hur många som helst. Och råddjuren var inte blyga dirket. De var mycket välmedvetna om ekvationen männsikor = mat. Det gick att köpa mat till råddjuren för 15 kr. Började man att mata en, blev genast alla andra rådjur i närheten intresserade. De hade även lärt sig att kvinnor tenderar att vilja mata dem mera än män, och tiggde först och främst hos kvinnor. Även om Jonas var den som höll i maten, var de mig de kollade på. Och dessa råddjur måste vara de enda varelserna på denna jord som fullkomligt älskar ljudet av flamsande och skrikande fjortisar. För dett betyder defenitivt mat! Var ett gäng tonåringar som skrek när de matade rådjuren och alla råddjur som kunde höra började genast dra sig mot skriken. De kunde bli väldigt närgågna och efterhängsna när de anade mat i fickorna.








Men detta är inte det ända att se i Nara. De har även en av de störta brons figurerna i världen, en Buddha i den största träbyggnaden i världen, Todai-ji temple. Och då är denna byggnaden bara knappt två tredjedelar av orginalet. Bakom Buddhan fanns en pelare med ett hål i. Detta hål ska vara lika stort som Buddhans näsborre och om man klarar att krypa genom detta hål utlovas upplysning.


Vi hade väldigt tur med vädret. Vi hittade en plats i parken som nästan var tom på folk (inte så vanligt i detta land) och det kändes precis som vi klivit in i en sgaovärld. Blommor, fåglar, en damm som var spegelblank med fiskar i o en liten trädbro o.sv.
Jag verkligen rekommendera Nara, ett väldigt mysigt ställe :)

onsdag 25 mars 2009

Hounen Matsuri

Under vålovet var jag, Jonas Martin och Robyn på festival. Inte vilken festivale som helst, utan Hounen Matsuri. Av många utlänngingar kallar penisfestivalen, men det är inte så kinky som det låter. Det är egentligen en festival som dyrkar jorden och naturens krafter.

Det ligger en liten tyst stad som heter Tafata Jinja utanför Nagoya. Men varje år den 15 mars vaknar staden till liv efter månaders av förberedande. En massa matstånd överallt och godis. Det går att bl.a. att köpa penisformad godis och mat. Det var en solig varm dag när vi var där och festivalstämingen var på topp. Det fanns samurajer som visade sina skills, sångare och de hade även en uppvisning med japanska trummor, taiko.








Efter några timmars runttraskande och ätande var det dags för själva paraden. Paraden är väligt lång och den startar i ett temepel för att ta sig 1,5 km till ett annat tempel. Det som är häpnadsveckande med paraden är den 2,5 meter långa och 280 kg tunga penisen de bär på. Den ligger i ett bärbart tempel, så sammanlagt väger det 400 kg och det tar 12 män io taget att bära detta. De är indelade i flera lag med 12 i varje och turas om att bära. Hela paraden tar ungefär 2 timmar. Samtidigt delar de ut sake från paraden, vilket inte smakade särskilt gott.



Efter paraden är det dags för riskaka kastning. Om man fångar en riskaka blir man fertil. Folk var som galna! Innan de började kasta ut riskakor varnade de äldre människor att inte stå längst fram. Sen kunde de börja. Jag kollade upp mot himlen och såg stora klot som närmande sig marken. Det var ganska så otäckt att se alla dessa riskakor flyga mot en. Jonas nuddade en med fingret och spräckte nageln. När riskakan landade på marken slängde sig folk över den. Helt galet och jag har svårt att tänka mig detta någon annastans en i just Japan. De som kan är intresserade av att mera läsa om festivalen och paraden kan läsa på länken.







tisdag 24 mars 2009

Kyoto

De första dagarna av lovet spenderade vi i underbara Kyoto. Kyoto är en väldigt kulturell stad. Vi sov i Kyoto i fem nätter, men spenderade bara två heldagar där. Guesthouset var inte det frächaste, men det var billigt och läget var bra. Futonerna vi sov på var tunnare än mitt täcke jag har här hemma (vilket är väldigt tjockt iof), men det gick bra att sova ändå (även om jag en natt inte märkte att jag hade rullat ut på golvet). Anledningen till att det gick att sova på dessa var att jag har adrig gått så mycket i hela mitt liv! Varje dag under lovet var en smärtsam upplevelse för fötterna, efter timmar av promenerande. Tips för er som ska turista i japan: Ha bra skor!! Man går VÄLDIGT mycket.

Nog om detta. Kyoto är som sagt en kulturstad och det finns fullt med tempel och annat. Så vi var givetvis tvugna att ge några utvalda tempel en visit och även ett slott. Slottet vi såg heter Nijo Castle och ligger mitt inne i stan. Det som är lite speciellt med det här slottet är golven. När man går på trägolven inne i slottet ger golvet ifrån sig ljud. Detta var en säkerhetsåtergärd för att höra om inkräktare hade smyget sig in för att mörda. Ljudet var inte alls som jag hade föreställt mig. Det lät som elektroniskt ljud! så det tog en stund att inse att ljudet kom från golvet för varje steg som man tog.

En bit av Nijo Castle:

Slottet var omgärdat av en trädgård. Där mötte vi två japaner i traditionella kläder. Detta är en vanlig syn i Kyoto, speciellt hos kvinnor:
Vi såg även templet Kinkakuji, vilket är ett zen tempel täckt i guld. Det är omringat av vatten och natur, så det var väldigt vackert. Ett imponerade tempel som vi såg heter Fushimi inari shrine, som är tillägnad Inari, guden över ris. Det som gör detta väldigt känt är alla "torii gates" som finns och det tar cirkatvå timmar att vandra runt där. Det var lite jobbigt att vandra, för vandringsleden går upåt mot bergen, men det var det värt och jag kan rekommendera detta.
Kinkakuji:


Fushimi inari shrine och Jonas:






Ännu ett tempel vi var på heter Kamigamo - Jinja. Det är ett mycket gammalt tempel byggt 679 och templet är tillägnat Raijin, åskguden. Inte ett väldigt stort tempel, men vi fick en personlig guidning av en munk på engelska så det var trevligt. Vi var även på nishiki market, vilket är en matmarknad. Den är trevlig om man gillar ingridienser till japansk matlagning (framförallt mat speciellt för Kyoto) och japanks keramik. Jag råkar gilla japansk keramik väldigt mycket så jag trivdes väldigt bra där och köpte två handgjorda skålar. Självklart var vi i Gion också, de gamla geishakvarteren. Men det har jag för mig att jag redan berättat om, när jag var där tidigare. Jag såag ingen geisha den här gången heller...

Från Kyoto tog vi två dagsturer, en till härliga Nara med vilda rådjur som vandrar runt bland alla människor och en till Nagoya där vi var på Hounen Matsuri, en fertilitetsfestival som ingav en stark känsla av "bara i Japan". Mer om detta i kommande inlägg.

Vårlovet slut

Nu är vårlovet slut och Jonas har åkt hem, snyft. Och inte blir det bättre av att veckan är full av midtermexams i japanska. Jonas var här i två härlig veckor. Först bodde vi på hotell här i Hirakata, eftersom han inte får sova där jag bor och jag hade en vecka kvar i skolan innan lovet. Det blev en ganska lugn vecka eftersom den här staden inte är den roligaste och båda jag och Jonas behövde plugga.

Men sen på Fredagen var det äntligen dags! Efter lunch tog vi vårat pick o pack och åkte den korta vägen till Kyoto! Och semesterkännslan var på topp. Under hela lovet var vi i Kyoto, Nara, Nagoya, Kinosaki och Osaka. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om ställena i seperata inlägg, så jag inte behöver skriva om allt på en gång. Måste hinna med att plugga och söka sommarjobb med.

Men det blev ett riktigt härligt vårlov med min älskling. Det var en skum kännsla att åka till flyplatsen och vinka av jonas, för det kändes som om jag också skulle med. Det bidrog till att jag fick lite hemlängtan. Men det ska nya äventyr sätta stopp för, för jag har så mycket mera jag vill se och göra här!

tisdag 3 mars 2009

Japanskt godis, skridskoåkning och självförvållad pluggångest

Ujujuj.. borde sitta o plugga nu egentligen, har två prov imorgon och jag känner mig inte särsklit förberedd. Men jag är så omotvierad, alla prov och så kommer ju samtidigt i alla kurser eftersom man läser alla samtidigt. Inte vad jag föredrar riktigt.

Då är det roligare att berätta om helgen. I lördags var vi i Kyoto och gjorde japanskt godis. Det var ganska skoj och det bästa av allt var jordgubbarna. I lördags så var det den första dagen sen jag kom till Japan som jag kände mig ritkigt frisk på för första gången! Så det var skönt. Det ville jag inte förstöra med att vara uppe hela natten och festa i Osaka, så då gjorde jag inte det. Hade vart kul, men det var så skönt att känna sig riktigt pigg! Nu är jag jätteparanoid för hostande och snörvlande människor, tycker jag har vart förkyld så det räcker för några år framöver.



I söndags fick jag välja mellan skridskoåkning och plugg. Jag valde skridskoåkning. Så vi var några stycken som åkte skridskor. Jason hade fått gratisbiljetter från sin okaasan (det betyder mamma, för han bor hos en japansk familj). Det kändes lite konstigt, för solen sken och det var riktigt varmt ute. Isen smälte, så det var väldigt blött, och jag är glad för att jag inte trillade. Blev till och med lite solbränd (röd) i ansiktet :)


De här två dagarna efter helgen har tillbringats på lektioner i skolan o sen hemma pluggandes (även om effektivitet och motivation tyvärr inte har infunnit sig). Sen så har jag hittat billig tvål i min älskade kyukyu-shop (allt för 10 kr) som kompensation för mina två dyrt inhandlade schampfooflaskor.

Idag har det varit jätteäckligt väder! Först snö och sen regn. Men det var så härligt väder i helgen, så våren måste äntligen vara påväg! Lagom till Jonas kommer. Bara några dagar kvar, sen på lördag ska jag irra runt på tågstationer och tunnelbanor och hitta min väg till flygplatsen (och förhoppningsvis tillbaka oxå). Men det ska nog gå bra ska vi se.