lördag 31 januari 2009

Bilder


Jag som dricker heligt vatten för att få tur i kyoto tempel. En av många saker man kan göra för tur i templet.

Påväg till skolan. Tyvärr är inte hela vägen lika mysig.



Vi åt sushi häromdagen. Rulbanden med sushi gick genom hela resturangen som var ganska stor. Man betalade 10 kr per tallrik. Om det inte dök upp en bit man vill ha, kunde man beställa på en datorskärm, så kom sushin åkandes på ett litet tåg på ett annat rullband. Jättesmart :) Och gott.




Det här är en del av universitetet, Kansai Gaidai. Alla byggnader ser ut ungefär så här.

fredag 30 januari 2009

Att köpa cykel

Ibland kan det vara krångligt att köpa en cykel. I alla fall om man är i Japan. Idag köpte jag en cykel här. Först var jag tvungen att registrera min cykel i cykelaffären, och sen fick jag ett klistermärke på min cykel som visar att den är registerad. Det är viktigt att cykeln är registrerad här, eftersom polisen kan då kolla om man verkligen äger cykeln och att den inte stulen. För det är inte ovanligt att polisen ber cyklister visa sitt registresingsbevis och ID, för att kolla att cykeln verkligen inte är stulen. Efter cykelregistreringen var det dax att cykla till univeristet för att registrera cyklen där, så att det bli tillåtet att parkera cykeln på universitets cykelparkering. Men innan man kunde registera den, var man tvungen att leta upp en automat (som hittades efter en stunds virrvarr) och betala för att få nått kvitto. Efter detta cyklade jag hem, för att registrera min cykel ytterligare en gång o få mitt tredje klistermärke, så att jag får en parkerningplats utanför huset.

Här får man inte parker cykeln var som helst. Det finns särskilda cykel parkeringar utanför affärer och liknande. Om man felparkerar cykeln kan den bli bortförd. Då får man hämta cykeln på ett ställe. Det kostar 150 kr, sen får man på egen hand leta efter cykeln på en stor cykelparkering för bortförtda cykklar. Det roliga är att medan man hämtar sitt "parkeringstillstånd" på universitet, så har man inget tillstånd och man riskerar att bli av med sin nyköpta cykel. Men som tur var hände inte detta oss.

Nog om krångliga cykelköp. Idag var var vi på utflykt som universitet ordnat till Kyoto. Jag och en till blev guidade av två japaner. Vi var på kyototemplet och gjorde lite små ritualer för tur (kommer att lägga upp bilder senare). Jag fick även en spådom. Det kanske inte var den bästa... Jag ska få det dåligt, men sedan ska det visst bli bättre. Jag ska få 30% otur och 70% tur, så jag antar att det kunde vara värre. Jag skulle i alla fall ha tur i kärlek och det är är ju alltid nåt.

På vägen hem så tog vi såna där roliga kort, som jag inte kommer ihåg vad de heter. Man tar kort med sina vänner, sen kan man pimpa bilderna med en massa krimskrams och skriva saker på dem. Och så får man dem som klistermärken.

Imorgon ska är vi ett gäng som ska åka till Kobe. Det ska bli kul. Hoppas ni har det bra där hemma!

torsdag 29 januari 2009

Nu var man här då. Det har tagit lite tid att orka skriva, eftersom jag varit väldigt jet-laggad den här gången. Flygresan är det inte så mycket att skriva om, den var som flygresor alltid är. Men det var trevligt med lite sällskap, så det gick ganska fort.
När vi väl var framme var det mycket förvirrande. Och så har det varit i några dar nu. En sak som jag har lärt mig om Japan under den här veckan är att allt är väldigt organiserat, så det är skönt att man slipper fixa ordning saker själv. Och att allt sker genom mycket blanketter och papppersarbete, så det blir ändå mycket att hålla reda på. Japan är regler. Allt måste göras på ett visst sätt, men det sker väldigt effektivt (så länge du följer reglerna)

Det är mycket som är väldigt speciellt och annorlunda här. Som min först måltid till exempel. Här i Japan äter man med pinnar. Men om man äter något som på något sätt inte är Japankst (räcker med att det är curry) så får man en sked! Jag vet inte vad det var med min maträtt som inte var japanskt, det såg väldigt japanskt ut, men jag fick en sked. Man äter aldrig med kniv och gaffel här.

En annan grej här är hur vi utbytesstudenter fick kurserna. De försöker göra det så rättivist som möjligt genom lottning. Efter lite av den obligatoriska blankettinlämningen i vanlig ordning, så får man dra en lott med ett nummer på. Sen får man välja kurser i nummerordning. Det får max vara 30 studenter i varje klass, så allt eftersom fylls kurserna upp. Man vill med andra ord inte får det sista numret. Jag hade tur och fick någonstans i mitten och fick de kurser jag ville ha.

Jag bor i ett seminarhouse (studentkorridor) och delar rum med två tjejer, men en försvinner och ska bo hos en japansk familj efter helgen. Vi sover på futoner (tror jag det heter), det är som att sova på madrass på golvet. Sen så delar vi kök och allt annat med resten av huset.

Det har varit väldigt mycket intryck för att bara har varit en vecka. Men jag får skriva mer om alla lustigheter lite senare. Jag trivs iallafall jättebra hittills. Vädret här är som vårvädret hemma i Sverige o solen skiner mest hela tiden :) Det kan inte bli bättre!

Sayonara!